Jeugd- en Jongerenparticipatie
Jeugd en Jongerenparticipatie traject
“Jeugdparticipatie houdt in dat de jeugd betrokken is en inbreng levert bij zaken die hen aangaan, zoals onderwijs, jeugdzorg, sport- en culturele activiteiten, overheidsbeleid, enzovoorts.” (De Winter, 1995)
De jeugd heeft de toekomst. En prima ideeën over die toekomst. Wij ondersteunen concrete ideeën van jongeren. Waarbij we hen ook graag een rol geven bij de uitvoering er van. De komende jaren wil de gemeente Nissewaard daarom actief aan de slag met jeugd- en jongerenparticipatie.
Begin 2019 heeft de gemeente hierom twee lijnen ingezet. De eerste hiervan omvat het opstarten van een kindergemeenteraad, omdat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het creëren van betrokkenheid bij de samenleving. Vanaf eind 2019 praten kinderen van de verschillende basisscholen in Nissewaard gedurende twee jaar mee over thema’s die spelen binnen de gemeente. Hierin kunnen leerlingen van groep 7 en 8 ervaren hoe het is om een beslissing te nemen over vraagstukken, die hun omgeving raken. Een mooi moment om soms complexe vraagstukken begrijpelijk te maken.
De tweede lijn richt zich op de opstart van een participatieaanpak voor jongeren en waarbij wordt ingespeeld op de behoeften voor jongerenparticipatie binnen de gemeente.
We willen hiervan een breed gedragen project maken, waar alle partijen die bezig zijn of willen zijn met jeugd, kunnen aanhaken. Een brede aanpak dus.
Er is een grote diversiteit aan vraagstukken bij de verschillende vrijetijdsaanbieders die we hebben gesproken afgelopen periode. Hierbij heerst onder jongeren een grote verscheidenheid aan participatie-interesses. ‘Jongeren’ zijn dus niet te vatten onder één noemer.
Afhankelijk van het interessegebied van de jongere zal de voorkeur uit gaan naar een specifieke vorm van participatie. Grofweg zien we drie vormen waarin participatietrajecten opgezet zou kunnen worden en die aansluiten op deze diverse behoeften: het organiseren van activiteiten waarbij jongeren een actieve rol hebben,
het hebben van inspraak in beleid en het hebben van inspraak in trajecten waarvan zij zelf gebruiker en afnemer zijn. Vooral op de eerste twee wordt door de gemeente op ingezet komende periode. Door in te zetten op deze verschillende vormen van participatie binnen de gemeente Nissewaard wordt een aanpak voor jongerenparticipatie ingezet die een brede groep jongeren kan activeren en betrekken.
JongerenPanel
Ons jongerenpanel geeft de ervaringsdeskundigheid van jongeren al een gezicht. Daar willen we meer gebruik van gaan maken. Dit panel kan ons laten zien welke behoeften er leven en hoe jongeren hun leefomgeving positief willen beïnvloeden.
Door het jongerenpanel te betrekken bij nieuw beleid, voldoen we aan de behoefte van de (huidige) deelnemers. We investeren in politiek/bestuurlijke kennis en voorzien de panelleden van achtergrondinformatie op de inhoud om gedegen adviezen op te kunnen stellen.
Met de komst van de kinderraad borgen we ook de toekomst van het jongerenpanel. Door deze groepen aan elkaar te verbinden, vergroten we de kans op doorstroom wanneer kinderen te oud zijn geworden voor de kinderraad.
Belangrijk is wel om te beseffen dat het panel niet dé stem van de jeugd/jongeren vertegenwoordigt. Het zijn vooral jongeren met politiek/bestuurlijke interesses die hierin zullen participeren.
Jongerendebat
Om toch een breed draagvlak te kunnen creëren, kan er op thema’s een paar keer per jaar een jongerendebat worden georganiseerd. Hier komen concrete thema’s aan de orde die jongeren aanspreken en deelname stimuleren. Daarom verwachten we hiermee een brede vertegenwoordiging van de Nissewaardse jongeren te genereren.
Kindergemeenteraad
Wat is de Kindergemeenteraad Nissewaard?
Vanuit de behoefte om participatie te bevorderen, ontwikkelt de Kleine Ambassade in opdracht van de gemeente Nissewaard de Kindergemeenteraad Nissewaard. Met de Kindergemeenteraad worden kinderen, het bestuur en de stad dichter bij elkaar gebracht. Kinderparticipatie in gemeentebeleid wordt bevorderd en kinderen leren hoe je via het beleid van de gemeente een verschil kunt maken voor kinderen (en volwassenen) in hun omgeving.
Kindergemeenteraadsleden
Van iedere school in de gemeente Nissewaard kan één kind deelnemen aan de Kindergemeenteraad. De kinderraadsleden vertegenwoordigen daarmee alle scholen uit alle wijken en kernen van de gemeente. De raad is daardoor in alle opzichten representatief voor Nissewaard. De kinderen verbinden zich voor twee jaar aan de Kindergemeenteraad. Zij zitten dan in groep 7 en 8.
Methodiek
Per schooljaar volgen de kinderraadsleden een aantal lesblokken over verschillende beleidsterreinen. Zij worden hierbij begeleid door docenten van de Kleine Ambassade. Het eerste lesblok zal plaatsvinden in november/december 2019 en gaat over democratie. Tijdens drie bijeenkomsten verdiepen de kinderen zich in democratie, het politieke systeem en de gemeente. Ook maken zij kennis met hun rol als kindergemeenteraadslid. Deze voorkennis is de basis om goed mee te kunnen denken en doen in de gemeente. Het eerste blok wordt afgesloten met een officiële installatie.
Verspreid over het schooljaar volgen de kinderen nog twee lesblokken. Eén lesblok bestaat uit vijf bijeenkomsten van anderhalf uur en een afsluitend Gesprek met de Stad. Tijdens elk lesblok verdiepen de kinderen zich in een ander beleidsterrein. Ze doen kennis op en gaan op onderzoek uit. Daarvoor gaan ze met elkaar in discussie, trekken ze de stad in en spreken ze diverse professionals. Op basis van de bevindingen van hun onderzoek vormen de kinderraadsleden adviezen. Deze adviezen worden gepresenteerd aan het bestuur, ambtenaren en professionals uit de stad tijdens het Gesprek met de Stad. Ook worden de bevindingen weer teruggekoppeld aan alle kinderen in de stad.
Alle kinderen een stem
Er worden verschillende middelen ingezet om zoveel mogelijk kinderen bij de Kindergemeenteraad te betrekken. We vragen zoveel mogelijk kinderen om van zich te laten horen en mee te denken met de kinderraadsleden. Daarnaast zullen we kant-en-klaar lesmateriaal ontwikkelen over de gemeente en democratie afgestemd op de lokale situatie in Nissewaard, welke eenvoudig door docenten in de klas gebruikt kan worden. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat alle leerlingen de basisschool verlaten met meer kennis over de functie van politiek en hebben ze ervaren hoe zij zelf een verschil kunnen maken in hun leefomgeving.